måndag 17 januari 2011

HÅLLBART MODE DEL 1 - VARFÖR SÅ KOMPLEXT ?

Ni anar inte vad mycket det finns att berätta om hållbart mode. Om ni är intresserade av att lära er mer om detta så kan ni läsa mina inlägg under denna rubrik. Det är så mycket att jag tar det i små delar och lite då och då. 

Denna gång skall jag berätta om varför Hållbart mode är så stort och komplext.

Miljöbelastningen är hög när man tillverkar kläder och det beror på att tillverkning av kläder är en lång lång kedja av olika tillverkningsteg, alltså det är många moment som belastar miljön. 

De flesta tillverkningsteg sker hos olika leverantörer, ofta i olika delar i världen, vilket ger många långa transporter.  För att skydda kläderna (tyg, fibrer m.m.) vid transport  mellan fabriker och till butiker så behandlar man dem med kemikalier, ibland används kemikalier som är direkt olämpliga för allt levande.

Dessutom används vid de flesta tillverkningsteg kemikalier, allt från besprutning av gröda när den växer till färgning av tyget. Oftast är det färgning som är den process där mest tunga kemikalier används. Hur tunga kemikalier som används är beroende på vilken färg man skall färga, mörkblått kräver de giftigaste kemikalierna. 

Tyvärr saknar alltför många tillverkare reningssystem varför stora mängder giftiga kemikalier släpps ut rakt ut i vår natur. Det är inte hållbart mode. 


Hållbarhet är viktigt för AnnaPS®. Att välja en tillverkare som inte använder förbjudna kemikalier samt säkrar att restprodukter hanteras korrekt är viktigt för AnnaPS®.
Flitig som ett bi - ett bi arbetar jämnt och gör så mycket viktigt för oss



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar